TETLAB - Temiz Enerji Teknolojileri Laboratuvarı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Makine Mühendisliği bünyesinde bulunan Temiz Enerji Teknolojileri Laboratuvarı (TETLAB), Rüzgar Türbinleri/Enerjisi ve Güneş Termal Enerjisi odaklı olarak Deneysel Simülatörler, Büyük Rüzgar Tüneli ve Bilgisayar Simülasyonları (Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği, HAD/CFD) altyapısını içermektedir.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 2011 yılından beri temiz enerji sektörünü İzmir'in öncelikli sektörlerinden biri olarak belirlemiş ve strateji geliştirme, mali destek programları ve yatırım tanıtım çalışmalarıyla sektörü desteklemiştir. Bu çalışmaların sonucunda, İzmir özellikle rüzgar enerjisi ekipman üretiminde uluslararası ölçekte bir merkez haline gelmiştir. Bu kapsamda, İZKA'nın ekipman ve ekipman bakım destekleriyle yenilenen laboratuvar, 2022 yılından itibaren sektöre bilimsel/deneysel ve sertifikalı eğitimler yoluyla destek vermeye başlamıştır.

 

RÜZGAR TÜNELİ:

İKÇÜ Makina Mühendisliği Bölümü Rüzgar Tüneli İzmir ve Batı Anadolu Bölgesindeki en büyük rüzgar tünelidir ve 2018 yılında inşa edilmiştir. Üflemeli tipte olan tünel 46 km/saat hıza kadar havayı 1x1 m2'lik test kesitinden kontrollü şartlarda sağlamaktadır. Ayrıca yeni eklenecek modül sayesinde daha düşük kesitlerden daha yüksek hızların sağlanması planlanmaktadır. Sıcak tel anemometresi, basınç, kuvvet sensörleri ve güç ölçüm sistemleri mevcut test ekipmanlarıdır. Bu sayede rüzgar türbinleri ve taşıt aerodinamiği gibi konularda, akışkanlar mekaniği benzeşim kuralları uygulanarak yüksek doğruluklu deneyler yapmak mümkündür.

Rüzgar tüneline ait görseller yandaki galeride mevcuttur. Aşağıdaki 3 adet videoda küçük ölçekli rüzgar türbinlerinin testleri izlenebilir.

/Share/9AB0A66E4A93EAE25AA77BBE7648E3C8

/Share/F3AC2BFE31F786F381C8B4CC12CAB2B8

/Share/01288859BB0DC9D60050348FE8684B37

 

ÇOK KANALLI CTA SİSTEMİ:

Çok kanallı sıcak tel anemometresi ile yüksek frekanslı hız/türbülans ölçümleri yapılabilmektedir.


 

SİMÜLATÖR DENEY SETLERİ:

Rüzgar türbini "nacelle" simülatörü, rüzgar-güneş hibrit sistem simülatörü ve güneş termal enerji simülatörü altyapısı ile, bu sistemlerin yer seviyesinde çalışma prensipleri aktarılmaktadır.

 

BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU ALTYAPISI:

Laboratuvarımızda, kendi geliştirdiğimiz araçlara ek olarak QBlade ve ANSYS yazılımları ile bilgisayar ortamında sistemlerin tasarımları ve simülasyonları yapılmaktadır.

Resimler için kaynaklar:

Acarer, S. (2020), “Critical study of the effects and numerical simulations of boundary layer transition in lift-based wind turbines at moderate Reynolds numbers,” J. Renewable Sustainable Energy, Vol.12(6), Paper 063309.

Acarer, S. (2020), “Peak Lift-to-Drag Ratio Enhancement of the DU12W262 Airfoil by Passive Flow Control and Its Impact on Horizontal and Vertical Axis Wind Turbines,” Energy, Vol.201, Paper 117659.

 

BÖLÜMÜN DİĞER LABORATUVARLARINDA BULUNAN VE KULLANIMA UYGUN EKİPMANLAR:

Aşağıdaki cihazlar da bölümün diğer laboratuvarlarında bulunsa da TETLAB kapsamında da kullanıma uygundur:

  • Mikrosertlik Ölçüm Cihazı
  • Yüzey Pürüzlülük Ölçüm Cihazı
  • 3B Yazıcılar
  • CNC Torna Tezgahı
  • Dinamik-Mekanik Analiz Cihazı
  • Isıtmalı Hidrolik Pres
  • Çekme Cihazı
  • Isıl İletkenlik Ölçüm cihazı 
  • Elektriksel İletkenlik Ölçüm Cihazı
  • Yüksek Sıcaklık Fırını
  • Sulu Kesim Makinesi
  • Isıtmalı ve soğutmalı sirkülatör

 

İKÇÜ-İZKA-ENSIA ATÖLYE ORGANİZASYONU İLE LABORATUVAR AÇILIŞI (20 HAZİRAN 2023):

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, İzmir Kalkınma Ajansı - İZKA ve Enerji Sanayicileri & İş İnsanları Derneği - ENSİA işbirliği ile "Küçük Ölçekli Rüzgar Türbini Ar-Ge ve Tasarım Atölyesi" gerçekleştirildi.

Atölye çalışmaları öncesinde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı | Republic Of Turkey Ministry of Industry and Technology tarafından 2022-2023 dönemi için belirlenen Genç İstihdamı teması kapsamında İzmir Kalkınma Ajansı katkılarıyla Üniversite bünyesinde kurulan ve çok sayıda eğitim ve simülasyon ekipmanına ev sahipliği yapan Temiz Enerji Teknolojileri Laboratuvarı (TETLAB)'nın açılışı yapıldı. Atölye çalışmaları kapsamında ise mühendislik fakültesi öğrencilerinin takımlar halinde tasarladığı küçük ölçekli rüzgar türbinleri TETLAB bünyesindeki rüzgar tünelinde teste tabi tutulurken, İzmir'de Türkiye’nin tek rüzgar türbini Ar-Ge Merkezine sahip olan Siemens Gamesa’nın Ar-Ge mühendisleri tasarlanan türbinlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

İRTİBAT:

Doç.Dr.Sercan ACARER

Doç.Dr.Şahin GÜNGÖR

Doç.Dr.Umut CEYHAN

EMEĞİ GEÇENLER:

Doç.Dr.Z.Haktan KARADENİZ

Araş.Gör.Erinç BAYTEKİN

Menüyü Kapat